06.03.2012 | Jsou balené jako sýry, vypadají jako sýry, ale nejsou to sýry! Jde o tzv. analogy neboli sýrové náhražky. V nich je mléčný tuk nahrazen rostlinnou složkou. Proč? Samozřejmě kvůli tomu, že je analog výrazně levnější. Jak »sýr nesýr« poznáte? Musíte být opět ve střehu! Výrobek mívá totiž stejnou krabičku jako ten pravý, neobsahuje však slovo »sýr«, ale třeba jen: tavený plátkový. V horším případě takový analog poznáte až na jazyku. Chutná jako mazlavé bláto!
05.03.2012 | Strojně oddělené maso obsahuje necelá pětina masných výrobků, které jsou k dostání na tuzemském trhu. ČTK to řekl výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina, podle kterého podíl masných výrobků se separátem v posledních letech klesá.
02.03.2012 | Jedním ze základních úkolů státního veterinárního dozoru je kromě dozoru nad zdravotní nezávadností produkce potravin živočišného původu i prověřování deklarovaného složení výrobků.
27.02.2012 | O tom, co jíme, přemýšlíme naštěstí čím dál víc. Otázkou je, jak v obchodě poznat kvalitní potraviny?
27.02.2012 | Obal slouží nejen jako tichý prodavač, který nás láká k nákupu, je i cenným zdrojem informací o konkrétní potravině. Za potravinu uvedenou na trh v plném rozsahu odpovídá osoba uvedená na výrobku, bez ohledu na to, zda se jedná o výrobce, prodejce, dovozce nebo balírnu.
14.02.2012 | Při přípravě nebo objednávání valentýnské večeře vsaďte na osvědčené recepty a využijte síly některých pokrmů. Prozradíme vám i recept na nápoj lásky!
13.02.2012 | Potraviny z České republiky jsou kvalitnější a bezpečnější než potraviny z dovozu. To si podle průzkumu „Bezpečnost potravin ve vnímání obyvatel České republiky“, který zadalo Ministerstvo zemědělství, myslí velká část Čechů. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak je pro spotřebitele důležitá kvalita a bezpečnost potravin, jak mění nákupní zvyklosti a jak rozumí označení na potravinách.
23.01.2012 | Kvalita potravin je téma, které se vyskytuje v posledních letech téměř ve všech médiích – tiskem počínaje a televizí konče. Lidé si začínají daleko více všímat složení potravin, ze které země potravinářské výrobky pocházejí, kdo je jejich výrobcem či mají-li tyto výrobky nějakou renomovanou značku kvality.
16.01.2012 | Skvělá Kniha o kávě autorky Petry Veselé vyhrála za Českou republiku v prestižní celosvětové soutěži GOURMAND WORLD COOKBOOKS AWARDS 2011 v kategorii Single Subject, tedy kuchařka na jedno téma. Kniha postupuje do finálového klání. Slavnostní vyhlášení proběhne 6. března v prostorách historického divadla v Paříži.
02.01.2012 | Ministerstvo zemědělství podporuje novou učební pomůckou zájem žáků o zdravou výživu. Především pedagogům a žákům druhého stupně základních škol je určen nový výukový program nazvaný Výživa ve výchově ke zdraví, na jehož vzniku se podílelo i Ministerstvo zemědělství. Uživatelé webové stránky www.viscojis.cz/teens, jejímž hlavním posláním je informační podpora tohoto programu, na ní mohou najít novou učební pomůcku – pracovní sešity k jednotlivým kapitolám projektu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.